Tannbehandling

Det er viktig av kjæledyret ditt får tannbehandling, vi anbefaler en årlig tannsjekk. Og vi vet at  rundt 80% av alle voksne hunder og katter over 4 år har problemer med tenner og/eller tannkjøtt. Noen raser er mer utsatt for sykdommer i munnhulen enn andre.

Plakk og tannstein er de vanligste årsaker, men også løse eller skadede tenner, tannkjøttbetennelser, eller melketenner som ikke felles på yngre dyr er noe vi ser ofte på klinikken.

Det viktigste du som eier kan gjøre for å forhindre dette, er å forebygge med daglig tannpuss. Vi anbefaler også at kjæledyret ditt får en tannsjekk hos veterinæren minst 1 gang pr år.

Er du i tvil om dyret ditt trenger tannstell? Ta kontakt med oss for en GRATIS tannkonsultasjon.

Tannrens

Plakk eller tannstein kan sees som et gult eller brunt belegg på tennene. Ofte vil du merke at dyret ditt har dårlig ånde, eller du kan se at det har rødt og irritert tannkjøtt. Plakk og bakteriebelegg kan gi tannkjøttbetennelse og løsning av tenner i kjevebeinet. Om hunden eller katten din har utviklet plakk og tannstein, bør dette fjernes hos veterinær. Dyret må da sederes.

Alle dyr som skal gjennomføre en tannrens hos oss blir intubert og ligger på oksygen og væsketerapi. De ligger på varmematte, og temperatur, oksygennivå i blodet, hjerterytme og pust blir nøye overvåket gjennom hele behandlingen.

Dyret får først en grundig munhuleundersøkelse. Vi sjekker hver enkelt tann, undersøker lommedannelser i tannkjøttet, samt tar røntgen av alle tenner og tannrøtter. Tannstein blir fjernet ved hjelp av en ultralydscaler. Etter fjerning poleres tennene, slik at overflaten blir glatt slik at ny tannstein ikke fester seg så lett.

Tannrøntgen

Vi har digitalt tannrøntgen på klinikken, slik at vi bedre kan diagnostisere sykdomstilstander relatert til tannrøtter og kjevebein. Det kan være nødvendig å ta røntgenbilder av tenner/kjeve før en setter i gang med videre behandling.

Tannekstraksjoner

Tannekstraksjoner er en operasjon i munnhulen, hvor syke eller skadde tenner må fjernes. Vi bruker gassanestesi på alle våre tannoperasjoner. Pasientens hjerterytme, oksygennivå i blodet, samt temperatur blir overvåket under hele inngrepet.

Vi utfører flest tannekstraksjoner på hund og katt. De vanligste årsakene til at noen tenner må fjernes er:

  • Melketenner som ikke felles som normalt
  • Skader eller traumer på tenner
  • Sykdommer i tenner og tannkjøtt som følge av plakk og bakteriebelegg
  • Hos katter finnes en tannsykdom hvor tennene gradvis brytes ned. Eneste behandlingen er å fjerne de aktuelle tennene.

Vår veterinær Mark A. Welsh har stor kompetanse og videreutdanning innen munnhule og tenner, og gjennomfører flere tannoperasjoner pr uke. Vi holder oss til  retningslinjer fra WSAVA (World Small Animal Veterinary Assosiations) for en trygg, smertefri og forsvarlig tannbehandling.

Kanin og gnager

Hos kaniner og marsvin vokser tennene hele livet. Tennene slipes når dyret tygger og maler i stykker høy. Dersom tennen blir for lange eller slipes skjevt vil det oppstå sår i munnen, gi smerter og problemer med å spise. Desto tidligere man oppdager problemene, desto mindre er risikoen for at dyret får permanente problemer etterpå.

Har ditt dyr behov for tannbehandling?

Ta kontakt om du har noen spørsmål eller om ditt kjæledyr har behov for en tannsjekk. Vårt dyktige team vil ta godt vare på din firbente venn. Ring oss på: 51 21 97 00 eller kontakt oss på e-post: post@arkendyreklinikk.no