Endoskopi/Bronchoskopi

Endoskopi hos veterinær

Et endoskop et et bøyelig rør med lys og kamera, som brukes til innvendig undersøkelse for å feks oppdage fremmedlegeme, svulster, parasitter, bakterier eller andre ting som ikke hører hjemme på innsiden av dyret.

Undersøkelsen

En endoskopisk undersøkelse vil si at vi sender inn et rør med lys, og kamera for å undersøke for eksempel mage-tarm eller lunger. Endoskopet føres inn naturlige kroppsåpninger, men kan også føres inn via kirurgiske innsnitt til ledd og bukhulen.

Pasienten bedøves før undersøkelsen, slik den slapper helt av og ligger helt i ro. Selve undersøkelsen kan ta alt i fra 15minutter til 1time, og pasienten kan vanligvis dra hjem igjen når har våknet opp fra narkosen. Pasienten vil være noe trøtt og kanskje litt kvalmen etter narkosen, men bortsett fra det er endoskopi en skånsom metode å undersøke dyret på.

Hvem trenger endoskopi?

Endoskopisk undersøkelse kan brukes ved for eksempel fjerning av fremmedlegeme, oppdage svulster, parasitter eller infeksjoner.  Endoskopi er en veldig god undersøkelsesmetode slik at man kanskje unngår for eksempel kirurgisk operasjon som er en større påkjenning for dyret.

Røntgen bruskork
Endoskop-bruskork

Hanske-bruskork

Spørsmål rundt endoskopi?

Ta kontakt om du har noen spørsmål om endoskopi eller om du ønsker å bestille time. Vi har et dyktig team som vil ta godt vare på kjæledyret ditt.