Vi anbefaler å kastrere både hannkaninen og hunnkaninen.
Det er flere grunner til at du bør kastrere dyret ditt, blant annet ser vi at helsefordelene ved kastrering hos kanin og gnager er flere. Våre dyktige veterinærer har lang erfaring med behandling av smådyr og vil hjelpe deg og dyret ditt gjennom hele behandlingen.
Hannkanin
Ved å kastrere hannkaninen din vil dette bidra til at revirmarkeringen reduseres, og om du da har flere hannkaniner vil disse komme bedre overens.
En kastrert hannkanin vil få en lenger forventet levealder og risikoen for testikkelkreft, prostatakreft og prostatabyller forsvinner helt.
Kastrering av hannkanin anbefales når kaninen er fra 3-6 mnd gammel, avhengig av vekt/rase. Et slikt inngrep er noe vi har bred erfaring med og vi vil overvåke dyret ditt gjennom hele narkosen. Bestill time i dag.
Hunnkanin
Selv om det ikke er like vanlig å kastrere hunnkaniner finnes det flere gode grunner til at du bør gjøre dette. Livmorkreft er noe som kan utvikle seg over tid og kaniner over 3 år har en økt risiko for dette. Livmorkreft er dessverre noe som er veldig vanlig hos eldre kaniner og ofte resulterer dette i at kaninen dør. Når vi kastrerer kaninen fjerner vi livmoren og eggstokkene, dermed forsvinner risikoen for livmorkreft i fremtiden. Hunnkaniner vil også bli roligere, mer kosete og mindre stresset etter et slikt inngrep.
Kaniner kan bli kjønnsmodne tidlig- noen helt ned i 3 måneders alder. Tidlig kjønnsbestemmelse er derfor viktig! Vi gjennomfører operasjon vanligvis rundt 4-6 mnd alder, avhengig av vekt/rase.
Ta gjerne kontakt med oss, så kan vi diskutere når det er aktuelt for dine små!
Inngrepet
Hos oss kastrerer både hanndyr og hunndyr. Det betyr at vi hos hannen fjerner testiklene, og hos hunnen fjerner vi både eggstokker og livmor.
Før inngrepet får kaninene en nøye helsesjekk hvor øyne, ører, nese undersøkes visuelt, også med otoskop ned i ørekanal for å vurdere hele ørekanalen frem til trommehinne. Vi kjenner også over kjevegrener og lymfekjertler. Munnhulen undersøkes med otoskop, dette fordi vi må alltid vurdere kinntennene hos kanin, for å kunne vurdere tannhelsen. Videre går vi gjennom hud og pels nedover på kroppen, muskulatur og kjenner over ledd og sjekker klør/poter. Hasesår er viktig å fange opp tidlig, og dette området skal derfor alltid undersøkes godt. Området ved endetarmsåpning/kjønnsåpning sjekkes så for avvik, og vi prater litt om kvalitet på avføring. Vekten måles og noteres ned i journalen.
Inngrepet foregår under full narkose, av kaninkyndig veterinær, med overvåking av erfaren dyrepleier/assistent. Kaninvennene våre trenger noe mer tilpasset narkose, og må ha nøye overvåking helt til de er våkne igjen.
Hos oss på Arken har vi lang erfaring med disse inngrepene hos kanin.
Kaniner skal aldri faste før et inngrep, og de skal alltid reise med rikelig høy i buret sitt.
Ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss.
Kastrering av gnager
Når det gjelder gnager er det som regel marsvin og rotter som blir kastrert, og i de aller fleste tilfellene så er det hannen som kastreres, da det ikke er så vanlig å kastrere hunngnagere.
Ofte ser vi at dyr blir roligere etter et slikt inngrep, men hos marsvin endres ikke dette instinktet i stor grad. Så om du har to hannmarsvin som ikke kommer så godt overens vil nok ikke kastrering være en løsning på dette problemet.
Ta kontakt hvis du har noen spørsmål eller tenker på å kastrere ditt marsvin.
Kontakt Arken Dyreklinikk
Har du noen spørsmål rundt kastrering av kanin eller gnager? Eller ønsker du å bestille en time? Ta kontakt så hjelper vi deg.