Å reise med kjæledyr
Enten det gjelder ankomst etter ferie eller import av dyr fra utlandet finnes det regler som må følges. Alle kjæledyr må være id-merket og ha gyldig pass. Videre skal det i passet være dokumentert rabiesbeskyttelse og bendelormbehandling.
Før reisen
Skal du reise til utlandet med kjæledyr krever dette nøye planlegging og forberedelser i forkant. Det bør alltid vurderes om dyret vil trives under reisen. Lengre turer i bil, båt, på tog eller fly kan være stressende og ubehagelige for dyret ditt.
Planlegg i god tid da forberedelsene for å få papirene i orden kan ta noen uker. Skal du til England gjelder strengere regler enn resten av Europa.
Vi minner om at det er eiers ansvar at alle papirer er i orden ved utenlandsreiser. Trenger du veiledning og hjelp er vi der – når du trenger oss.
Sverige
Tidligere har det vært mulig å reise uforpliktet til og fra Sverige med kjæledyr. Men på grunn av at det ble funnet smitte av revens lille bendelorm i Sverige ble reglene endret til at alle hunden skulle behandles av eier selv mot bendelormen. Fra 1. mai 2013 er reglene igjen endret til at samtlige hunder som innføres fra Sverige skal følges av gyldig pass, være id-merket med microchip og behandles med antiparasittmiddel hos veterinær innen 1-5 døgn før innførsel til Norge. Denne behandlingen skal attesteres i passet.
Det vil ikke lenger være krav om behandling etter innreise i Norge. Dette anbefales likevel dersom hunden har oppholdt seg mye i skog og mark (feks jakthunder). Hundeeiere som reiser hyppig mellom Norge og utlandet kan få gjennomført regelmessig behandling hver måned med maksimum 28 dagers mellomrom. Når dette dokumenteres av veterinær i hundens pass er dette i tråd med regelverket.
Endringene kommer som en følge av at Norge gjennom EØS- avtalen er forpliktet til å gjennomføre forordningen som regulerer transport av kjæledyr mellom EU-Landene.
Målet med en lovpålagt behandling av hunder som innføres fra Sverige er at man ønsker å opprettholde Norge fritt for smitte. Parasitten er ikke skadelig for hunden som kan fungerer som hovedvert, men mennesker kan bli smittet og utvikle sykdommen ekinokokkose. Denne sykdommen er alvorlig og kan i verste fall være livstruende. Parasittens egg klekker i tarmen og de små larvene borrer seg gjennom tarmveggen og transporteres via blodet oftest til leveren hvor de fester seg og danner små cyster. Disse kan så spre seg til andre organer som lunger og hjerne og være vanskelige å fjerne.
Se også mattilsynets nettsider www.mattilsynet.no. Se artikkel her på mattilsynet nettsider her.
Andre land
Regler for vaksinekrav og parasittbehandling varierer fra land til land. Regler kan også forandres for et land fra et år til et annet. Det bør derfor alltid sjekkes gjeldende regler det året man reiser. Ta kontakt med veterinærmyndihetene i gjeldende land for informasjon. Kontaktinformasjon finnes på www.mattilsynet.no
Direkte link til artikkel finner du her.
I tollen
Når man ankommer tollen og reiser med dyr, skal du henvende deg på rød sone. Reiser du derimot fra Sverige og har en hund med all dokumentasjon i orden og den har lovlig opphold i Sverige, kan du henvende deg på grønn sone. Les mer om Tollverkets regler her
Reiser du derimot med fem dyr eller flere, gjelder andre regler. Les mer om dette på Mattilsynets nettside her
Rabies
Dyrene kan vaksineres fra 3 mnd alder. Etter nye regler gjeldende fra 01.01.2012 er det tilstrekkelig med en grunnvaksinering. Hunden eller katten er da klar for reise etter 3 uker. Det kreves ikke lenger blodprøve av dyrene.
Leptospirose
Leptospirose forekommer sjelden i Norge, men er vanlig i Middelhavsområdet. Sykdommen kan være dødelig og kan også smitte til mennesker. Det er større sjangse for at hunden smittes av leptospirose enn av rabies. Det anbefales derfor å vaksinere mot leptospirose ved reise til utland.
Ormebehandling mot revens lille bendelorm (Echinococcus multilocularis)
Hunder må behandles med et godkjent preparat mot bendelorm i avreiselandet innen de siste 1-5 dager før innførsel til Norge. Behandlingen må skje hos veterinær som skal dokumentere dette i passet. Selv på korte helgeturer må denne behandlingen gjennomføres.
Dette kravet bortfaller for katter som innføres til Norge
Spør oss gjerne før du skal ut å reise, så skal vi gi deg den informasjonen du trenger.
Vaksiner før du reiser
Vi vaksinerer dyrene for å beskytte dem mot smittsomme sykdommer som det ikke finnes effektiv behandling mot. Vaksinasjon er den viktigste måten til å bidra til å holde et lavt smittepress blant kjæledyrene våre.
Ved vaksinering tilfører man dyrene en ufarlig variant av en mikroorganisme som dyret skal beskyttes mot. Dette gjør at immunforsvaret aktiveres og gjør individet motstandsdyktig mot den aktuelle sykdommen.
Nyfødte valper og kattunger får tilført beskyttende antistoffer fra moren via råmelken de første levedøgnene. Det er derfor viktig at avlstisper følger et årlig vaksinasjonsprogram.
Det er bare klinisk friske dyr som skal vaksineres. Det vil hos oss derfor utføres en generell helsekontroll for å vurdere om dyret er i form til å kunne få vaksine.
En årlig helsekontroll er også av avgjørende betydning for å oppdage eventuell sykdom tidlig og dermed få mulighet til å sette igang behandling på et tidlig stadium i sykdomsforløpet.
Hunder og katter har en kortere levetid enn oss mennesker. Det sies at et hundeår tilsvarer 7 menneskeår. Det kan derfor skje store forandringer med kroppen til våre firbente venner i løpet av ett kalenderår.
Dyrene bør skånes for ekstra påkjenninger eller unødig smittepress de første dagene etter vaksinasjon. Det er ikke uvanlig at dyret kan bli noe nedstemt og lettere påkjent den første dagen etter vaksinasjonen. Bivirkninger er sjeldne, men kan opptre som ufarlige lokalreaksjoner på injeksjonsstedet, eller i mer sjeldne tilfeller som en anafylaktisk reaksjon som krever behandling hos veterinær.
Sommertips
Sommeren er en deilig tid som byr på mange hyggelige opplevelser for dyr og eiere. Alt tidlig på våren kommer hunkattene i brunst – husk å få hunkatter sterilisert og hankatter kastrert. Da unngår vi alle de triste opplevelsene med uønskete kattunger som kommer inn og må avlives. Det blir også mindre slåsskamper med påfølgende betente bittsår, hvis kattene er steriliserte/kastrerte, og de fleste hankattene vil ha mindre tendens til å streife og bli skadet, hvis de er kastrerte.
Katter som bare holdes innendørs vil også kunne bli våryre og få trang til å puste inn den friske vårluften. Sørg for å holde dører og vinduer så tett lukket at katten ikke kan få hodet ut – da er det risiko for at den faller ut, og kan slå seg hvis den faller fra stor høyde.
Heteslag
Hvert år er det dessverre mange hunder som blir glemt igjen i en varm bil, og får heteslag. Det er en utrolig pinefull tilstand for hunden, og i verste fall kan det være dødelig. Unngå å etterlate hunden i bilen selv for korte perioder, eller sett bilen i skyggen med vinduene på klem – men husk at solen flytter seg!
Symptomer på heteslag er at hunden blir forvirret og slapp, og begynner å puste tungt. Til slutt kan den miste bevisstheten og få kramper. Pulsen blir svært rask og ofte uregelmessig. Behandlingen er å kjøle ned hunden, bruk dusj, eller våte håndklær. Vær obs på at du ikke kjøler ned hunden for mye, mål helst temperaturen i endetarmen og stopp når temperaturen når 39,5, for å unngå at kroppstemperaturen blir for lav. Søk veterinær umiddelbart.
Huggorm, veps
Vepse- og biestikk kan gjøre vondt på dyret, men kan også gi allergiske reaksjoner. Hvis hunden hovner opp er det lurt å kontakte veterinær, især hvis hevelsen er i ansiktet eller på halsen, eller hvis hunden blir slapp.
Etter et huggormbitt bør hunden holdes helt i ro, ettersom muskelaktivitet vil kunne bidra til å spre giften raskere rundt i kroppen. Bittstedet skal være helt i fred, ikke legg på is, bandasje, sug ut giften el.l. Veterinær bør kontaktes umiddelbart, også om hunden ikke viser umiddelbare tegn på forgiftning. Effekten av kortison, såkalte huggormtabletter, er omdiskutert. Hvis hunden har fått en forgiftning er annen behandling uansett påkrevd, men tablettene kan utsette symptomene og redusere hundens smerter, som vil gi en bedre tilstand under transport til veterinær. Hunden vil kunne føle seg bedre og ha tendens til å bevege seg mer enn uten tablettene, men skal likevel holdes i ro og veterinær oppsøkes. Les mer om huggombitt hos hund her.
Forgiftninger
Hvis du vet at hunden eller katten din har spist noe den ikke burde, kan du kontakte Giftsentralen (telefon 22 59 13 00, åpen hele døgnet), eller veterinær. Symptomer på forgiftninger vil variere etter hva dyret har fått i seg.
Bading/våteksem
Mange hunder liker å bade i sommervarmen. Vær obs på at hos enkelte hunder kan fuktigheten som sitter igjen i pelsen etter badingen føre til hudbetennelse, såkalt våteksem, eller ørebetennelse. Hvis din hund har hatt dette problemet før, er det lurt å være ekstra oppmerksom på å tørke den godt etter bading.
Ferie
Når ferien står for døren, er det viktig at man har tenkt over hva man vil gjøre med kjæledyrene. Skal de være med på ferien, skal de passes av noen som kommer hjem til dere, skal de bo hos andre eller på kennel/pensjonat? Hvert dyr og hver familie har forskjellige behov, så tenk over hva som føles rett for dere. Hvis dyret skal være med på ferie til utlandet gjelder egne regler, se www.mattilsynet.no.
Bestill time før du drar på ferie med kjæledyret ditt
Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestill time hos en veterinær før du skal på ferie med kjæledyret ditt? Ta kontakt med oss.