Katt og klinikkbesøk
Klinikkbesøk for katter er ofte veldig stressende. Katter synes ofte å kjøre bil er veldig kjipt, ikke nok med at den skal inn i bilen, den skal først inn i et trangt bur, før den så settes i bilen, før den så kommer til en klinikk med mye støy, lukter og inntrykk. Så hva kan man gjøre for at opplevelsen og klinikkbesøket blir bedre? Og hva kan vi på klinikken gjøre, for at besøket blir så bra som mulig?
Hvordan håndtere stress i forbindelse med klinikkbesøk
Håndtering
Tilvenning – øvelse gjør mester! Venn katten til å bli håndtert og start så tidlig som mulig (gjerne som kattunge dersom du har mulighet til det). Ta på og se på ører, øyer, poter og tenner, og gjør det til en positiv opplevelse. Hvis katten er vant til å bli tatt på og undersøkt så er det ikke så skummelt og ubehagelig hos veterinæren. Skap gjerne en positiv forbindelse med det å bli sett på / tatt på med å gi kos og godbiter når katten blir håndtert.
Transportkassen/buret
Tilvenning til transportkassen er viktig for å redusere stress både under transport og på selve besøket hos veterinæren. Mange katter ser kun transportkassen når de skal veterinæren, og kan derfor begynne å bli stresset allerede kvelden før hvis den tas frem.
Dersom transportkassen er et trygt sted for katten til vanlig vil dette være et trygt sted å være på klinikken. Dette gjør det også letter å skape positive opplevelser på klinikken. La gjerne transportkassen stå fremme hjemme. Ved å legge godbiter inni kassen (eller rundt kassen) skapes positive assossiasjoner. Etter at katten har gått inn frivillig i kassen kan du lukke døren og gi flere godbiter. Etter hvert kan du løfte kassen og bevege på den mens du gir godbiter. Hold gjerne under transportkassen slik at bevegelsene ikke blir brå og vektforskyvning fra katten ikke beveger kassen. Pass alltid på å ikke dunke borti dørkanter eller ben som gir ubehagelige ristinger og skumle lyder. På denne måten blir ikke transportkassen skummel, men heller et sted som er morsomt og trygt.
Mange katter liker å gjemme seg, så ved å legge et mykt pledd inni (og rundt) kassen kan dette være et fint sted for katten å slappe av og sove i på dagtid.
Trykk her for tips om hvordan du kan venne katten til å bli glad i transportkassen.
Det fins mange forskjellige typer transportkasser og det er viktig at buret er stort nok til katten din. Det er også en fordel om lokket enkelt kan tas av slik at katten ikke trenger å flyttes ut av buret men kan sitte i underdelen mens vi undersøker den. Vi anbefaler Calm Carrier som har en underdel som enkelt kan skli ut og gjør det lettere å få katten inn og ut av transportkassen.
Bilturen
Pass på å fest buret godt slik at det ikke beveger seg mens du kjører. Legg gjerne et pledd rundt buret slik at katten får følelsen av å være i en trygg, lun hule. Unngå skarpe svinger og å bråbremse mens du kjører. Pass på at klimaanlegget ikke blåser direkte inn i kassen. Hør gjerne på radio (dempet) for å skape normale lyder som katten hører i hjemmet.
Noen katter kjører kun bil når de skal til veterinæren. For at katten skal bli mer vant med å kjøre bil ta den gjerne med på småturer til butikken og lignende for at bilturen ikke skal ensbetydende bety veterinær.
Gi beskjed dersom katten din har hatt en uhell i transportkassen sin, vi hjelper veldig gjerne til å vaske mens du passer på katten. Vi legger det skitne teppet i en pose, vasker buret og legger inn et rent underlag som ikke lukter.
Duftspray – Feliway er en duftspray som hjelper å skape trygghet for katt. Denne bør brukes noen dager i forkant av veterinær besøket og kan sprayes på sengen eller teppet til katten. Duften fra sprayen varer i 2 timer og kan derfor gi katten en følelse av trygghet både under transport og på selve veterinærbesøket. Vi bruker også Feliway på katterommet på klinikken vår.
Kosttilskudd – Det fins flere typer tilskudd som kan hjelpe med å redusere frykt i forbindelse med transport og veterinærbesøk. Eksempler på dette er Aptus relax, iHarmoni og fôr fra Royal Canin som heter Calm. Dette kan gjerne brukes sammen med Feliway.
På klinikken
Resepsjonen/venterommet
Vi forsøker å ta inn katter på undersøkelsesrommet så fort som mulig slik at de slipper å vente i respesjonen. På venterommet vårt har vi en egen katteavdeling med hylle til katteburet. Katter trives godt i høyden med god oversikt, så ved å sette katten litt høyt kan den føle seg tryggere og redusere stress. Ikke la hunder snuse på katten eller transportkassen til katten. (Selv om din katt er vant til hunder er den i denne sammenhengen utenfor sitt hjem og komfortsone, samt kan føle seg fanget i buret og derfor bli stresset i møte med fremmede hunder.) Noen katter blir beroliget av stemmen til eieren sin, eller ved å ha hånden sammen med seg i transportkassen.
I en travel hverdag kan det bli litt urolig på venterommet. Da kan du la katten vente i bilen til det er deres tur for å unngå at støy skal stresse katten mens dere venter.
På konsultasjonsrommet
Inne på konsultasjonsrommet kan du gjerne åpne døren til transportkassen og la katten utforske rommet. Noen katter føler seg tryggest i kassen sin, og vil gjerne bli her. Da kan du ta av lokket slik at katten får oversikt over rommet. Dersom katten helst vil bli i transportkassen sin undersøker vi ofte katten her. Vi kan også ta ut teppet så katten kan sitte på det mens den undersøkes.
Katter kan bli stresset av å bli holdt fast, så prøv å holde katten litt forsiktig. Her kommer også håndterings-treningen til nytte.
En vanlig helseundersøkelse og vaksine gjøres som regel i våken tilstand. Videre undersøkelser som blodprøver, røntgen eller ultralyd kan være stressende for katten din og da får den som regel bedøvelse. Hva som er best for din katt avgjør du og veterinæren sammen.
Medisin
For ekstreme tilfeller av frykt i forbindelse med transport og veterinærbesøk fins det reseptbelagte medisiner som kan brukes. Ta kontakt for en prat med veterinæren dersom dette er nødvendig for din katt.
Ta kontakt
Synes din katt at feks bilkjøring og/eller klinikkbesøk er stressende, ta kontakt og vi hjelper deg.