Solen titter frem, og det samme gjør huggormen.
Huggormen har allerede meldt sin ankomst, og blitt observert flere steder her i Rogaland den siste tiden.
I perioden mars- november titter huggormen frem her på Vestlandet, og mennesker og dyr risikerer å bli bitt. Huggormbitt har blitt relativt vanlig på hund og katt de siste årene, og derfor er det viktig å være litt forberedt på hva man skal gjøre hvis uhellet er ute.
Ofte er det i forbena eller i ansiktet hundene blir bitt, og generelt sett ser vi at reaksjonen ofte kan være kraftigere og mer alvorlige hos de hundene som blir bitt i forbena, sammenlignet med de som blir bitt i ansiktet. Når huggormen hugger til, så injiseres det ikke alltid, men ofte gift. Reaksjonen på giften kan variere, da det er avhengig av mengden gift som blir injisert. Noen ganger kan det hende at det ikke injiserer gift i det hele tatt, men andre ganger kan det også hende at det injiseres mye.
Hva gjør du om hunden/katten blir bitt?
- Ring den nærmeste veterinæren straks og fortell hva som har skjedd. Forklar hvor langt unna du er, og hvor lang tid det vil ta for deg å komme til veterinæren.
- Hvis du er ute på tur, gå rolig tilbake til bilen. Hvis mulig så kan det være lurt å bære hunden. Økt puls gjør at giften kan spre seg raskere, så prøv å hold hunden så rolig som mulig.
- Mistenker du katten/hunden er bitt men har ikke sett det, se etter symptomer, bittsår og ring veterinæren.
Symptomer
Det er ikke alltid man ser ormen, eller ser at dyret blir bitt. Derfor er det viktig å se etter symptomer som:
- Bittsted – se etter to prikker eller hull som er ved siden av hverandre. Vi ser ofte at katter blir bitt i framfoten, og hunder ansiktet, snuten og framfoten.
- Hevelse og rødhet – ofte ser vi at det blir kraftig rødhet og kraftig hevelse i og rundt bittstedet. Hevelsen øker gjerne størrelsen time for time, og det gjør mer og mer vondt.
- Slapphet og problemer med å stå/gå – hunden/katten er gjerne mindre aktiv, sover mye, og kan gi tydelige signaler at den vil være i fred.
- Smerte – å bli bitt av huggorm er ofte smertefull. Hyler hunden plutselig til på tur, er det lurt å ane ugler i mosen. Sjekk hunden raskt, og området rundt for å se etter huggormen. Dyret kan og vil gjerne vise tydelig tegn på smerte både når en blir bitt, men også etterpå.
- Diare, oppkast, dårlig matlyst og generelt dårlig almenntilstand.
Hos veterinæren
Er hunden eller kattens allmenntilstand påvirket, vil det være naturlig og nødvendig med innleggelse hos veterinæren. Her vil hunden/katten få nøye overvåkning, masse omsorg, samt få den behandlingen de trenger.
Å komme seg etter et huggormbitt, kan ta alt i fra dager til måneder, og det er nødvendig med oppfølgende blodprøver for sjekke at indre organer ikke er påvirket av giften.
Er du i tvil, men har mistanke at din hund eller katt er bitt, ring veterinæren.
Huggormen er fredet, så oppdager du en ute på tur, la den få være i fred og trekk deg unna. Den ønsker egentlig bare å få sole seg i fred.